Wednesday 6 February 2013

Φοκάτσα




Η φοκάτσα είναι ένα ιταλικό ψωμί γεμάτο αρώματα. Έχω ακούσει ότι η πατρίδα της αυθεντικής φοκάτσας είναι η Γένοβα και τη γευτηκα πρώτη φορά πριν από χρόνια που επισκέφτηκα κάτι φίλους μου που σπούδαζαν εκεί. Περιττό να σας πω πόοοοοοοσο φοκάτσα έφαγα εκεί! Η φοκάτσα είναι κάτι σαν πίτσα χωρίς πολλά πολλά!


5 κούπες αλεύρι για όλες τισ χρήσεις
1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
1 σακκουλάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι χοντρό 
5 κουταλιές ελαιόλαδο

3 μεσαία κρεμμύδια, κομμένα
χόντρό αλάτι 
μερικά κλαράκι φρέσκό θυμάρι
ελαιόλαδο



1. Βάζουμε σε ένα μπολ αλεύρι, αλάτι , ζάχαρη, ελαιόλαδο και μαγιά. Με το χέρι κάνουμε μια τρύπα στην μέση δημιουργώντας ένα πηγαδάκι. Εκεί μέσα ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη. Πασπαλίζουμε ένα μέτριο μπολ με λίγο αλευράκι και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 45 λεπτά 
2. Ζεσταίνουμε παράλληλα σε ένα τηγανάκι ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κομμένα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν. 
3. Απλώνουμε τη ζύμη  σε ένα ταψί με το χέρι και ρίχνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και το θυμάρι.  
4. Ψήνουμε την φοκάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. 

Απολαμβάνουμε την φοκάτσα με ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί! 

No comments:

Post a Comment